PVGE
PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

VrijwAls het grote genieten is begonnen, als alle klussen die je tot je pensioen had uitgesteld, zijn afgewerkt, je steeds minder betrokken raakt bij de officiële buitenwereld, je jezelf evenwel nog vitaal en gezond genoeg acht om overal aan mee te doen, ontstaat bij menige gepensioneerde een tweestrijd: je wilt betrokken blijven bij de maatschappij en je wilt in principe best iets voor anderen en voor de samenleving betekenen en eigenlijk wil je ook wel een meer zinvolle invulling van je dagelijks leven, maar…. geen verplichtingen meer. Dus komt het er niet van.

Misschien is het misverstand dat u vrijwilligerswerk meer als 'opoffering' ziet dan als gewoon leuk, leuk voor jezelf en leuk voor een ander. Vrijwilligerswerk doe je omdat het maatschappelijk nuttig is, maar dat hoeft niet je enige motief te zijn. Er mag ook best een stukje eigenbelang in zitten. Dat je bijvoorbeeld meer afwisseling wilt in je dagbesteding, je meer onder de mensen wilt komen, nieuwe situaties wilt ontdekken, je een zekere bijdrage wilt leveren aan een goed doel, je het zonde vindt dat je kwaliteiten en ervaringen onbenut blijven, enz.

Kortom: vrijwilligerswerk is een win-win-situatie.
Het is leuk voor jezelf en je doet er tegelijkertijd een ander plezier mee.

En weet je: vrijwilligers hebben, zo blijkt uit onderzoek, toegang tot een veel groter netwerk van sociale relaties dan niet vrijwilligers. Via dit netwerk profiteren vrijwilligers van allerlei voordelen waar niet vrijwilligers geen toegang toe hebben. Vrijwilligers hebben minder moeite om hulp te vinden voor allerlei klusjes en kunnen op meer mensen een beroep doen. Vrijwilligers kennen ook meer mensen in maatschappelijk hoog gewaardeerde beroepen. Vrijwilligers blijven actief en fit en langer gezond.

In uw eigen omgeving is een keur aan vrijwilligerswerk. Voor elk wat wils. Of u nu binnen een organisatie wilt werken waar meerdere vrijwilligers zijn, of individueel in een-op-een-situatie met een hulpvrager, het moet al heel sterk zijn als je niets van je voorkeur via onderstaande websites vindt.

Op de website zorgvoorelkaar.com kun je meteen al op de 1e pagina aangeven wie je wilt helpen (een persoon/een persoon via een organisatie/een organisatie) en wat je leuk vindt om te doen (iets praktisch/samen iets leuk doen/begeleiding/ondersteuning van organisaties en verenigingen). Vooraf geef je aan in welke gemeente(n) je vrijwilligerswerk zou willen verrichten. Afhankelijk van wat je invult komen er een aantal hulpvragen of vacatures. Bijvoorbeeld: Herman een 27-jarige bijna dove alleenstaande man is bezig gebarentaal te leren en zoekt iemand die hem helpt bij het oefenen. Of: Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers als taalcoach.

In Geldrop-Mierlo is een steunpuntvrijwilligerswerkGeldrop-Mierlo.nl als onderdeel van de regionale LEV-groep, een welzijnsinstelling. In Heeze-Leende is zo’n zelfde vrijwilligerscentrale onderdeel van Paladijn, eveneens een regionale welzijnsinstelling. Via de website vrijwilligersheezeleende.nl  Beide websites zijn verschillend van opbouw. Op eerst genoemde website dien je een aantal gegevens en wensen in te vullen en wordt er voor je gezocht. Op de website vrijwilligersheezeleende.nl tref je direct een aantal concrete vacatures aan. Eventueel zou je ook nog kunnen zoeken op de website levgroep.nl/vrijwilligers.

Of.... kijk eens naar de vacatures van onze vereniging.

Weet u, ongeveer één op de drie Nederlanders doet al aan vrijwilligerswerk.

Waarom u eigenlijk nog niet?

Koplopergemeente

De gemeente Heeze-Leende is aangewezen als 'koplopergemeente' op het gebied van WMO-cliëntondersteuning. Op de website van deze gemeente kun je hierover meer lezen. 

- - - - -  + + + + + - - - - - 

 

Leonie Josiassen

onderscheiden


LeonieJoziassen

 

Het heeft zijne majesteit behaagd........ Leonie Josiassen - Van de Westelaken is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontvangt deze koninklijke onderscheiding door haar vele werkzaamheden op cultureel-historisch gebied: gids en suppoost bij Kasteel Geldrop, gids bij Stichting Rondje Geldrop-Mierlo en nauw betrokken bij het boek en de tentoonstelling "100 jaar Station" en "100 jaar Stationsstraat".
Leonie is ook medeoprichtster van de A.F.Th. van der Heijdenwandeling én ze was acht jaar vrijwilliger bij verzorgingshuis Josephinehof.

Leonie, namens bestuur en alle vrijwilligers van PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende: van harte proficiat!

 

 

 

 

Afscheid
Jos von Reth

Jos von Reth Begin juli 2017 is er in het bestuur onder het genot van koffie en gebak afscheid genomen van onze secretaris en steun en toeverlaat Jos von Reth.
Ze heeft ruim zeven jaar deze bestuursfunctie vol overgave uitgevoerd.

Namens het bestuur heeft de voorzitter haar een mooie oorkonde aangeboden.

Jos3

.

 

 

 

Vrijmarkt4Vrijmarkt bij de Dreef

Jaarlijks organiseert wijkcentrum de Dreef een vrijmarkt. Deze keer vond de vrijmarkt plaats op zondag 11 september jl. Twee PVGE-clubs die hun domicilie hebben in de Dreef hebben hier belangeloos aan meegewerkt. Leden van de line dance club ‘The Country Jewels’ gaven een mooie demonstratie van hun kunnen.

Vrijmarkt2Vrijmarkt3Vrijmarkt1