Vrijwilligers gevraagdAls het grote genieten is begonnen, als alle klussen die je tot je pensioen had uitgesteld, zijn afgewerkt, je steeds minder betrokken raakt bij de officiële buitenwereld, je jezelf evenwel nog vitaal en gezond genoeg acht om overal aan mee te doen, ontstaat bij menige gepensioneerde een tweestrijd: je wilt betrokken blijven bij de maatschappij en je wilt in principe best iets voor anderen en voor de samenleving betekenen en eigenlijk wil je ook wel een meer zinvolle invulling van je dagelijks leven, maar…. geen verplichtingen meer. Dus komt het er niet van.

Misschien is het misverstand dat u vrijwilligerswerk meer als 'opoffering' ziet dan als gewoon leuk, leuk voor jezelf en leuk voor een ander. Vrijwilligerswerk doe je omdat het maatschappelijk nuttig is, maar dat hoeft niet je enige motief te zijn. Er mag ook best een stukje eigenbelang in zitten. Dat je bijvoorbeeld meer afwisseling wilt in je dagbesteding, je meer onder de mensen wilt komen, nieuwe situaties wilt ontdekken, je een zekere bijdrage wilt leveren aan een goed doel, je het zonde vindt dat je kwaliteiten en ervaringen onbenut blijven, enz.

Kortom: vrijwilligerswerk is een win-win-situatie.
Het is leuk voor jezelf en je doet er tegelijkertijd een ander plezier mee.

En weet je: vrijwilligers hebben, zo blijkt uit onderzoek, toegang tot een veel groter netwerk van sociale relaties dan niet vrijwilligers. Via dit netwerk profiteren vrijwilligers van allerlei voordelen waar niet vrijwilligers geen toegang toe hebben. Vrijwilligers hebben minder moeite om hulp te vinden voor allerlei klusjes en kunnen op meer mensen een beroep doen. Vrijwilligers kennen ook meer mensen in maatschappelijk hoog gewaardeerde beroepen. Vrijwilligers blijven actief en fit en langer gezond.

In uw eigen omgeving is een keur aan vrijwilligerswerk. Voor elk wat wils. Of u nu binnen een organisatie wilt werken waar meerdere vrijwilligers zijn, of individueel in een-op-een-situatie met een hulpvrager, het moet al heel sterk zijn als je niets van je voorkeur via onderstaande websites vindt.

Op de website zorgvoorelkaar.com kun je meteen al op de 1e pagina aangeven wie je wilt helpen (een persoon/een persoon via een organisatie/een organisatie) en wat je leuk vindt om te doen (iets praktisch/samen iets leuk doen/begeleiding/ondersteuning van organisaties en verenigingen). Vooraf geef je aan in welke gemeente(n) je vrijwilligerswerk zou willen verrichten. Afhankelijk van wat je invult komen er een aantal hulpvragen of vacatures. Bijvoorbeeld: Herman een 27-jarige bijna dove alleenstaande man is bezig gebarentaal te leren en zoekt iemand die hem helpt bij het oefenen. Of: Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers als taalcoach.

Kijk voor Geldrop-Mierlo ook eens op  https://www.voorelkaaringeldrop-mierlo.nl/hulpvragen/ of voor Heeze-Leende inaar https://www.nlvoorelkaar.nl/vrijwilligerswerk-in-heeze-leende

Of.... kijk eens naar de vacatures van onze vereniging op https://geldrop.pvge.nl/actualiteiten-geldrop/oproep-voor-vrijwilligers. .

Weet u, ongeveer één op de drie Nederlanders doet al aan vrijwilligerswerk.

Waarom u eigenlijk nog niet?