PVGE
PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

anwb2ANWB - AUTOMAATJE

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren.
Ongeacht waar u naar toe wil: naar de kapper/ergens op bezoek/gaan winkelen/naar de dokter, ziekenhuis of therapeut/ het maakt niet uit.
Om hiervan gebruik te maken dient u zich te laten inschrijven.
Bel hiervoor 040 - 782 08 67 op maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 uur.
Het aanmelden is gratis. Voor het vervoer wordt een onkostenvergoeding gevraagd van 30 cent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. Het tarief van 30 cent per km is landelijk en is door de ANWB vastgesteld als een redelijke vergoeding voor de brandstofkosten + enige afschrijvingskosten e.d.
U betaalt rechtstreeks aan de chauffeur na afloop van de rit. In plaats van bellen kunt U zich ook inschrijven via automaatjeg-m@levgroep.nl

Hoe werkt het?

1. U dient uw verzoek om te rijden twee dagen tevoren telefonisch aan te vragen via nummer 782 08 67.

2. U wordt teruggebeld zodra er een vrijwilliger/vrijwilligster is gevonden die u wil rijden. Meestal is dat op dezelfde dag.

3. De vrijwilliger haalt u op en brengt u uiteraard weer thuis. Bij ritten binnen het uur  zal hij of zij als regel op u wachten.
Kan dat niet of zit er meer tijd tussen, wordt er een afspraak gemaakt wanneer u wordt opgehaald. U betaalt aan de chauffeur.

Meer informatie?

Er zijn 2 websites met meer informatie. De ene website is www.levgroep.nl en zoek op "automaatje". De andere website =  www.anwb.nl/automaatje.

Gemeente Heeze

 Daar is nog geen Automaatje maar wordt momenteel (18-12-2019) wel de mogelijkheid onderzocht. Zodra het definitief bekend is, zult u dat hier kunnen lezen. Voor de inwoners van Heeze, Leende en Sterksel geldt wel alle onderstaande informatie.

 

TAXBUS

Een andere mogelijkheid is reizen met Taxbus. Dat is ook vervoer van deur tot deur. Met dit verschil dat u niet altijd rechtstreeks van A naar B reist.
In principe is Taxbus een collectieve voorziening. Dat wil zeggen dat onderweg er een of meer mensen worden opgehaald of afgezet. Dat betekent een stukje omrijden. Tot maximaal een half uur. Overigens betaalt u daar niet aan mee.

Een ander verschil met Automaatje is dat Taxbus 15 minuten eerder of later dan het afgesproken tijdstip bij u mag aankomen. Als u per se ergens op een bepaalde tijd moet zijn, kan dat in overleg met de centrale worden geregeld. 

Voor wie?

Taxbus is bedoeld voor mensen met een beperking ongeacht de leeftijd mits ze van de gemeente vanuit de Wmo een vervoerspas hebben gekregen. In Geldrop-Mierlo kunnen -als enige gemeente in de regio- ook alle 65-plussers van Taxbus gebruik maken. Ook als men normaal met het openbaar vervoer kan reizen of met de auto.  Wie nog geen vervoerspas voor Taxbus heeft, kan die bij de gemeente Geldrop aanvragen. Bel 2893 893.

Inwoners van de gemeente Heeze kunnen een vervoerspas aanvragen via een mailtje naar sociaalteam@heeze-leende.nl
Of op werkdagen tussen 09.00 uur tot 12.30 uur bellen naar het telefoonnumer van het sociaal team = 2241 455.

Wat kost Taxbus?

Als Wmo-pashouder is de eigen bijdrage eenmaal € 0,75 als opstaptarief en € 0,75 per gereisde zone met een maximum van vijf zones. 
De 65-plussers betalen € 1,35 als opstaptarief en € 1,35 per gereisde zone. De tarieven zijn altijd enkele reis. 
Deze
tarieven geven aan dat reizen met Taxbus veelal goedkoper is dan met Automaatje. Vooral bij de wat langere afstanden betaalt u bij Automaaatje behoorlijk meer. Zeker als de vrijwilliger-chauffeur 4x dezelfde afstand moet rijden. Bijvoorbeeld van Geldrop naar Winkelcentrum Woensel is enkel ruim 12 km. Vier maal 12 km = 48 km x 30 cent = € 14,40 + eventuele parkeerkosten.  Dat komt omdat Taxbus gesubsidieerd professioneel vervoer is met betaalde krachten en Automaatje vrijwilligersvervoer. Bij Taxbus betaalt u de gewone openbaar vervoer busprijs. In dit voorbeeldis dat iets boven de helft.

Wanneer en Waar naar toe?

Met zowel Taxbus als Automaatje kunt u 7 dagen per week reizen. Al is dat voor de weekenden bij Automaatje beperkt. Het is immers vrijwilligersvervoer. Bovendien dient u bij Automaatje een rit voor zaterdag en zondag op de woensdag er vóór (vóór 12.00 uur) aan te vragen. Bij Taxbus kan dat altijd tot één uur voor u wilt vertrekken.
Met taxbus kunt u reisen tussen  06.00 uur 's ochtends en 01.30 's nachts. Automaatje kan dat hele vroege en late niet garanderen.
Met Automaatje kunt u in principe als het ware overal naar toe. Mits er een vrijwilliger gevonden wordt die dat op zich wil nemen.
Met Taxbus kunt u (van deur tot deur tegen bustarief) reizen naar Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende-Sterksel, Helmond, Nuenen,, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Wilt u verder reizen?

Ook dat kan indien u een ernstige mobiliteitsbeperking heeft en geen gebruik kunt maken van openbaar vervoer, maar dan met Valys. Ook voor bezoek aan familie of bijvoorbeeld een dagje uit met de kleinkinderen. 

Meer informatie

Wanneer u voor de eerste keer met Taxbus of Valys wilt reizen is het verstandig alle informatie te lezen via www.taxbus.nl en via www.valys.nl
U kunt ook bellen naar Taxbus = 0800 - 0231 820. Of mailen naar taxbus@rvcnederland.eu. Het telefoonnummer van Valys = 0900 - 9630

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SENIORVRIENDELIJK ZIEKENHUIS

logo SeniorvrZkh 2017 2018 1Voor ouderen is een opname in een ziekenhuis vaak erg belastend. Soms leidt een verblijf zelfs tot meer klachten. Eén van de oorzaken is dat niet alle ziekenhuizen in Nederland goed genoeg zijn ingericht op zorg voor ouderen. Vanaf woensdag 11 oktober 2017 voeren 63 ziekenhuizen in Nederland het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis 2017-2018. Dit zijn er drie meer dan twee jaar geleden. Zestien ziekenhuizen raakten het keurmerk kwijt.

Kwaliteitseisen

Er zijn veertien verschillende kwaliteitseisen waarop 114 ziekenhuizen (93% van alle ziekenhuizen) zijn beoordeeld. Die kwaliteitseisen worden elke twee jaar zwaarder. Als absolute voorwaarde geldt de aanwezigheid en inzet van een geriatrisch team. Een ander criterium is bijvoorbeeld goede overdracht na ontslag. Een nieuw criterium betreft het betrekken van de oudere patiënt bij het behandelbeleid. En dat er extra aandacht is voor ouderen op de spoedeisende hulp.
Eén vast spreekuur voor de oudere patiënt gedurende het gehele behandeltraject is nog een aandachtspunt voor vrijwel alle ziekenhuizen.

Ook het St. Anna Ziekenhuis mag zich opnieuw seniorvriendelijk noemen.

Ze behaalde de maximale score op de aspecten aandacht voor zorg in de laatste levensfase en de betrokkenheid van de cliëntenraad. Uitstekend scoorde het ziekenhuis op toegankelijkheid, gastvrije ontvangst en inrichting, specifieke maatregelen voor ouderen en afstemming met huisarts, thuiszorg en verpleeghuis.

 

Ziekenhuis Top 100

Het St. Anna Ziekenhuis heeft in de jaarlijkse AD ZiekenhuisTop100 van 3-11-2017, landelijk de 9e plaats behaald. Deze ranglijst biedt inzicht in de prestaties van alle ziekenhuizen in Nederland. Een top 10 positie betekent een hoge score ten aanzien van de kwaliteit van de zorgverlening.

De Ziekenhuis Top 100 is dit jaar tot stand gekomen op basis van 36 criteria, waaraan het AD scores heeft toegekend. De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, die ziekenhuizen verplicht aanleveren. Ga voor meer informatie naar www.ad.nl.

Het St. Anna Ziekenhuis scoort in de volle breedte goed en bovengemiddeld goed op het gebied van behandeling van borstkanker, hartritmestoornissen en medicatiecontrole. Ook de kwaliteit van de verpleging is goed. De controle op ondervoeding en pijn is goed geregeld.

Voor de goede zorg van borstkanker ontving het St. Anna Ziekenhuis van de Nederlandse patiëntenorganisatie eerder het bijbehorende kwaliteitskeurmerk, zijnde het roze lintje.

 

Gastvrij ziekenhuis

Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem om de gastvrijheidszorg in zorginstellingen te meten. Het doel is om management, medewerkers en cliënten inzicht te geven in het gastvrijheidsbeleid en in de praktische uitvoering daarvan. Hiermee wordt de kwaliteit van leven en het welzijn van cliënten en patiënten verbeterd.
Het St. Annaziekenhuis deed daar dit jaar voor de eerste keer aan mee en behaalde op 16 november 2017 met 4 sterren meteen de tweede plek in de categorie Ziekenhuizen. Alleen de nummer 1 bij de ziekenhuizen kreeg 5 sterren. 
In het juryrapport krijgt de ambinace van het St. Annaziekenhuis een hoge score. Daarnaast worden de openheid van medewerkers en het aantal vrijwilligers als pluspunt gezien. De auditoren spreken van hoge kwaliteit en zeer goede service.

Ook de locatie Berkenheuvel van Ananz

viel in de prijzen; deed ook voor de eerste keer mee en werd tiende in de categorie verpleging en verzorging. De jury roemt het respect en de aandacht die zowel cliënten als bezoekers van Berkenheuvel ontvangen. Dit zorgt in hun ogen voor een gevoel van geborgenheid. De buitenruimten en lekkere maaltijden worden als positief ontvangen en ook het gedreven management wordt als pluspunt genoemd.


Slaapcentrum St. Anna

Sinds 2004 houdt de ApneuVereniging (Nederlandse patiëntenvereniging voor mensen met slaapapneu) elk jaar een onderzoek onder patiënten naar hun ervaring met de klinieken. Ruim 5000 patieneten deden mee.
Als beoordeling worden sterren toegekend aan de ziekenhuizen en slaapklinieken, die bovengemiddeld presteren. Het slaapcentrum van het St. Annaziekenhuis behaalde in oktober 2017 de maximale score van vijf sterren! Hierdoor behoort het slaapcantrum te Geldrop tot de topklinieken in Nederland voor slaapapneu.