PVGE
PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Vanwege enkele publicaties in de krant over beroving van ouderen, is het misschien goed onderstaande tips nog eens goed door te nemen.

10 tips voor meer veiligheid thuis

 1. Het lijkt een open deur, maar toch: verstop huissleutels nooit onder de deurmat of plantenbak.
 2. Zorg voor buitenverlichting, zoals een sensorlamp die aangaat als iemand in de buurt komt.
 3. Laat sleutels niet aan de binnen­kant van de deur zitten. Via de brievenbus of een ingeslagen ruitje kunnen dieven dan makkelijk de deur openen.
 4. Schaf een kluisje aan voor kostbaarheden en belangrijke documenten.
 5. Woont u als vrouw alleen? Laat dat liever niet blijken op het naambordje. Dus niet: G. de Boer-van Straten, maar: G. de Boer.
 6. Laat nooit onbekenden binnen, ook niet als ze zeggen van de thuiszorg of ’t elektriciteitsbedrijf te zijn.
 7. Met een kierstandhouder op de deur kunt u veilig spreken met ­iemand die aan de deur staat.
 8. Installeer een spionnetje in de deur of een intercom met camera, zodat u kunt zien wie er aanbelt.
 9. Op vakantie? Laat de gordijnen open, sluit lampen en/of de radio aan op een tijdschakelaar, en laat de brievenbus legen door buren.
 10. Spreek geen boodschap in op uw voicemail of het antwoordapparaat zoals ‘ik ben niet thuis’ of ‘wij zijn op vakantie’.

10 tips voor meer veiligheid op straat

 1. Stop uw geld in een binnenzak of in een plat halstasje.
 2. Neem niet meer contant geld mee dan u nodig hebt.
 3. Verlaag de opnamelimiet op uw bankrekening en het bedrag dat u rood mag staan. De schade blijft dan beperkt als uw pinpas gestolen wordt.
 4. Laat als het kan uw tas thuis.
 5. Tas toch mee? Draag hem aan de kant van de huizen, zodat hij niet weggerukt kan worden door bijvoorbeeld een scooterrijder.
 6. Stop in uw tas geen huissleutels, agenda of identiteits­bewijs waarop uw adres staat.
 7. Neem ’s avonds de veiligste route: goed verlicht, overzichtelijk, bewoond en goed bestraat.
 8. Doe bij verlies of diefstal van geld en spullen altijd aangifte bij de politie.
 9. Loop rechtop en kijk rustig om u heen. Mensen die zelfverzekerd overkomen, zijn minder aantrekkelijk voor een dief.
 10. Volg een weerbaarheids­training.

Bron(nen):

 • Plus Magazine

SENIORVRIENDELIJK ZIEKENHUIS

logo SeniorvrZkh 2017 2018 1Voor ouderen is een opname in een ziekenhuis vaak erg belastend. Soms leidt een verblijf zelfs tot meer klachten. Eén van de oorzaken is dat niet alle ziekenhuizen in Nederland goed genoeg zijn ingericht op zorg voor ouderen. Vanaf woensdag 11 oktober 2017 voeren 63 ziekenhuizen in Nederland het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis 2017-2018. Dit zijn er drie meer dan twee jaar geleden. Zestien ziekenhuizen raakten het keurmerk kwijt.

Kwaliteitseisen

Er zijn veertien verschillende kwaliteitseisen waarop 114 ziekenhuizen (93% van alle ziekenhuizen) zijn beoordeeld. Die kwaliteitseisen worden elke twee jaar zwaarder. Als absolute voorwaarde geldt de aanwezigheid en inzet van een geriatrisch team. Een ander criterium is bijvoorbeeld goede overdracht na ontslag. Een nieuw criterium betreft het betrekken van de oudere patiënt bij het behandelbeleid. En dat er extra aandacht is voor ouderen op de spoedeisende hulp.
Eén vast spreekuur voor de oudere patiënt gedurende het gehele behandeltraject is nog een aandachtspunt voor vrijwel alle ziekenhuizen.

Ook het St. Anna Ziekenhuis mag zich opnieuw seniorvriendelijk noemen.

Ze behaalde de maximale score op de aspecten aandacht voor zorg in de laatste levensfase en de betrokkenheid van de cliëntenraad. Uitstekend scoorde het ziekenhuis op toegankelijkheid, gastvrije ontvangst en inrichting, specifieke maatregelen voor ouderen en afstemming met huisarts, thuiszorg en verpleeghuis.

 

Ziekenhuis Top 100

Het St. Anna Ziekenhuis heeft in de jaarlijkse AD ZiekenhuisTop100 van 3-11-2017, landelijk de 9e plaats behaald. Deze ranglijst biedt inzicht in de prestaties van alle ziekenhuizen in Nederland. Een top 10 positie betekent een hoge score ten aanzien van de kwaliteit van de zorgverlening.

De Ziekenhuis Top 100 is dit jaar tot stand gekomen op basis van 36 criteria, waaraan het AD scores heeft toegekend. De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, die ziekenhuizen verplicht aanleveren. Ga voor meer informatie naar www.ad.nl.

Het St. Anna Ziekenhuis scoort in de volle breedte goed en bovengemiddeld goed op het gebied van behandeling van borstkanker, hartritmestoornissen en medicatiecontrole. Ook de kwaliteit van de verpleging is goed. De controle op ondervoeding en pijn is goed geregeld.

Voor de goede zorg van borstkanker ontving het St. Anna Ziekenhuis van de Nederlandse patiëntenorganisatie eerder het bijbehorende kwaliteitskeurmerk, zijnde het roze lintje.

 

Gastvrij ziekenhuis

Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem om de gastvrijheidszorg in zorginstellingen te meten. Het doel is om management, medewerkers en cliënten inzicht te geven in het gastvrijheidsbeleid en in de praktische uitvoering daarvan. Hiermee wordt de kwaliteit van leven en het welzijn van cliënten en patiënten verbeterd.
Het St. Annaziekenhuis deed daar dit jaar voor de eerste keer aan mee en behaalde op 16 november 2017 met 4 sterren meteen de tweede plek in de categorie Ziekenhuizen. Alleen de nummer 1 bij de ziekenhuizen kreeg 5 sterren. 
In het juryrapport krijgt de ambinace van het St. Annaziekenhuis een hoge score. Daarnaast worden de openheid van medewerkers en het aantal vrijwilligers als pluspunt gezien. De auditoren spreken van hoge kwaliteit en zeer goede service.

Ook de locatie Berkenheuvel van Ananz

viel in de prijzen; deed ook voor de eerste keer mee en werd tiende in de categorie verpleging en verzorging. De jury roemt het respect en de aandacht die zowel cliënten als bezoekers van Berkenheuvel ontvangen. Dit zorgt in hun ogen voor een gevoel van geborgenheid. De buitenruimten en lekkere maaltijden worden als positief ontvangen en ook het gedreven management wordt als pluspunt genoemd.


Slaapcentrum St. Anna

Sinds 2004 houdt de ApneuVereniging (Nederlandse patiëntenvereniging voor mensen met slaapapneu) elk jaar een onderzoek onder patiënten naar hun ervaring met de klinieken. Ruim 5000 patieneten deden mee.
Als beoordeling worden sterren toegekend aan de ziekenhuizen en slaapklinieken, die bovengemiddeld presteren. Het slaapcentrum van het St. Annaziekenhuis behaalde in oktober 2017 de maximale score van vijf sterren! Hierdoor behoort het slaapcantrum te Geldrop tot de topklinieken in Nederland voor slaapapneu.