PVGE
PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Passie en Liefde in de kunst

Datum
woensdag 23 januari 2019 14:00

Jan18De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert op woensdag 23 januari 2019 een lezing door Erna Charbon over Passie en Liefde in de Kunst in ’t Perron in Heeze.
De lezing gaat over beroemde kunstenaarsechtparen die met elkaar leefden, werkten en gedachten uitwisselden, zeer intense relaties waarbij liefde en werk met elkaar verweven zijn.
Soms diep tragisch zoals de relatie tussen Rodin en Camille Claudel, soms een zo’n diepe verbondenheid dat de partners een eenheid werden.
Welke ideeën en patronen speelden een rol in de combinatie van kunst en leven voor elk paar, welke afhankelijkheden ontwikkelden zich tussen de partners en welke invloed had dat op hun artistieke productie?
“Ik kan zonder de hemel leven…..jou kan ik echter niet vergeten” schreef Hans Arp nadat hij vertwijfeld achterbleef na de dood van zijn vrouw Sophie in 1943.
De positie van de vrouwelijke kunstenaar was in het begin van de 20e eeuw niet gelijk aan die van haar partner. Delaunay, Krasner, Claudel en vele anderen leefden in de schaduw van hun partners en kregen pas op een later tijdstip de erkenning die zij verdienden.
De vele werken die in deze lezing de revue passeren geven tevens een kunsthistorisch beeld van de eerste helft van de 20e eeuw.

Erna Charbon is al heel wat jaren bezig met kunst. Zij studeerde in de jaren tachtig kunstgeschiedenis in Utrecht. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17de eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het van Abbemuseum als rondleidster/ cicerone.

De lezing is dus op Woensdag 23 januari in ’t Perron Schoolstraat 48, Heeze
Aanvang14 uur, zaal open om 13:30 uur.
De deelname is gratis voor PVGE-leden van de afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende en bedraagt voor alle overige deelnemers €3.oo p.p. Te betalen bij binnenkomst.

Aanmelden (verplicht)
Graag vooraf aanmelden bij Max van Hofweegen, 040 226 3334.jan182
.

 
 

Powered by iCagenda

PVGE present op Regenboog festival/Andere Mert

AndereMertDe PVGE was op 30 september 2018 met een kraam present bij kasteel Geldrop op het Regenboog festival/Andere Mert.
Begunstigd door prachtig weer trokken drommen mensen hiernaar toe en bezochten ook de PVGE-kraam. Tegenover de kraam had de jeu de boules club ’t Buutje een baan, waar menigeen ook een bal kon werpen. In de kraam een beeld van Stoned en bridge attributen.
De nieuwe banners vielen goed op. Alle folders en Nieuwsbrieven zijn met een praatje aan bezoekers mee gegeven. We hopen hiermee nog meer naamsbekendheid te krijgen. Ondanks alle artikelen in regionale bladen kenden veel mensen van onze doelgroep: iedereen van 50 plus, de PVGE nog niet.
Jammer dat er niet meer clubs mee konden doen.

Nieuwjaarsborrel 2018

Vrijdag 5 januari 2018 was er een gezellige bijeenkomst met een groot aantal leden om samen met een goed glas het nieuwe jaar te beginnen.

Als je op onderstaande foto klikt verschijnen boven de foto een paar pijltjes. Klik op de middelste, dan krijg je een diaprojectie en dan kun je terugkijken naar dit samenzijn.

 

Liever thuis!-beurs 

Via deze de aandacht trekkende stand was de PVGE opvallend aanwezig op een vorige
LIEVER THUIS!-beurs.

beursstand2