PVGE
PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Mooi Middelburg is een bezoek meer dan waard

Datum
woensdag 28 augustus 2019 00:00

De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert in augustus een lezing over en een excursie naar Middelburg.

Lezing: 21 augustus 14 uur in Mierlo, OV excursie 28 augustus.

Middelburg: een stad met een rijke geschiedenis, dat nog steeds terug te vinden is in het huidige straatbeeld. In de VOC tijd was Middelburg, na Amsterdam, zelfs de belangrijkste stad van Nederland.

Middelburg heeft in WOII veel te lijden gehad, al is de officiële versie over de mei dagen 1940 niet correct . Sinds 2005 staat ook in de stad het Zeeuws Slavernijmonument dat herinnert aan de aktiviteiten van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Vanuit Middelburg vertrokken jarenlang handelsschepen richting o.m. Elmina in Ghana, om met de daar aangekochte slaven vervolgens door te varen naar bijv. Suriname, de zogenaamde driehoekshandel.

In zowel de lezing als de excursie komen o.m. aan de orde natuurlijk de MCC met Dokhaven en Maisbaai, de schilderachtige Kuiperspoort, de prachtige Oostkerk en omgeving. Via de Spanjaardstraat gaan we richting Dam, met rijk aandoende gevels, o.m. van Jacob van Campen en een origineel 19e eeuws dok.

Na de lunch rondom de verkleinde Markt met zicht op de Kloveniersdoelen, bekijken we o.m. bovenaan het stadhuis, ver boven de Zeeuwse Graven standbeelden, een creatie van Pierre Cuypers, Madonna met Kind genoemd, in werkelijkheid Wilhelmina met Juliana als peuter. Langs het Roosevelt echtpaar monument en het Simpelhuys, waar ooit de 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins werden vervaardigd, lopen we door naar de Gouden Bocht van Middelburg, met patriciërs woningen van bijv. Jacob Cats en Jacob Roggeveen, de “ontdekker” van het Paaseiland.

Uiteindelijk belanden we op de Balans, waar naast het slavenmonument ook nog steeds het MCC pakhuis en MCC bestuurskantoor zijn te vinden.

Uiteraard eindigen we in het Abdij complex, met o.m. het graf van de Rooms-Koning Graaf Willem II, ook bekend van de fontein op het Binnenhof in Den Haag. Maar ook met kruidentuin, kloostergang en Zeeuws Museum, waar we tot slot de beroemde 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins kunnen bekijken, met MJK gratis toegang.

De stad van de Maneblussers is een bezoek meer dan waard, gaat u mee?

We verzamelen woensdag 28 augustus rond 10:00u in de stationsrestauratie van Middelburg, dus vertrekken we gezamenlijk al voor 9:00u met de trein uit Geldrop. In augustus kunt u afhankelijk van uw NS abonnement voor 9:00u ook met korting reizen. Op de lezing een NS reisschema.

Aad Engelfriet is weer onze gids en zal ook de lezing verzorgen.

BELANGRIJK: aan de excursie kunnen max. 15 personen deelnemen. Aan de excursie kunnen alleen mensen deelnemen die de lezing hebben bijgewoond. Uiteraard is iedereen welkom bij de lezing!

• 2 uurs lezing : woendag 21 augustus, 14.00 – 16.00u, locatie: ’t Patronaat, Heer van Scherpenzeelweg 14-16, 5731 EG Mierlo
• Parkeren: zie bijgevoegd kaartje plm. 200 m.
• Bushalte: lijn 25
• Excursie: woensdag 28 augustus, na afloop van de lezing worden alle reisdetails besproken
• Excursie OV kosten voor eigen rekening
• Lunch Middelburg eigen rekening, idem voor koffie/thee onderweg en evt toegang Zeeuws Museum (met museumkaart: gratis)
• Excursie gaat altijd door, stadswandeling voor- en namiddag duren minimaal 2 uur, u moet goed ter been zijn
• LET OP: Maximum aantal deelnemers excursie: 15, minimum aantal 7
• Bij opgave vermelden Opgave alleen voor de lezing OF Opgave voor zowel lezing als excursie
• Voor de excursie geldt VOL IS VOL. Mogelijk dat t.z.t. nog een 2e excursie dag wordt georganiseerd.

Kosten voor deelname aan de lezing: gratis voor leden van de PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende. Alle anderen betalen € 3,- p.p. Te betalen bij binnenkomst van de zaal.

Deelname kosten excursie voor iedereen: € 10,= p.p., ook te betalen bij binnenkomst van de zaal.

Verplicht aanmelden bij Evert Yntema of via 040 286 3940

 
 

Powered by iCagenda

PVGE present op Regenboog festival/Andere Mert

AndereMertDe PVGE was op 30 september 2018 met een kraam present bij kasteel Geldrop op het Regenboog festival/Andere Mert.
Begunstigd door prachtig weer trokken drommen mensen hiernaar toe en bezochten ook de PVGE-kraam. Tegenover de kraam had de jeu de boules club ’t Buutje een baan, waar menigeen ook een bal kon werpen. In de kraam een beeld van Stoned en bridge attributen.
De nieuwe banners vielen goed op. Alle folders en Nieuwsbrieven zijn met een praatje aan bezoekers mee gegeven. We hopen hiermee nog meer naamsbekendheid te krijgen. Ondanks alle artikelen in regionale bladen kenden veel mensen van onze doelgroep: iedereen van 50 plus, de PVGE nog niet.
Jammer dat er niet meer clubs mee konden doen.

Nieuwjaarsborrel 2018

Vrijdag 5 januari 2018 was er een gezellige bijeenkomst met een groot aantal leden om samen met een goed glas het nieuwe jaar te beginnen.

Als je op onderstaande foto klikt verschijnen boven de foto een paar pijltjes. Klik op de middelste, dan krijg je een diaprojectie en dan kun je terugkijken naar dit samenzijn.

 

Liever thuis!-beurs 

Via deze de aandacht trekkende stand was de PVGE opvallend aanwezig op een vorige
LIEVER THUIS!-beurs.

beursstand2