PVGE
PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Het leven in Eindhoven in de loop der tijd

Datum
woensdag 20 april 2022 16:00

De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert op woensdag 20 april 2022 een voordracht van Jan van Schagen over ‘de gewone man’ in Eindhoven in de loop der tijd in ’t Perron in Heeze. Schoolstraat 48.
Aanvang 14 uur, zaal open om 13:30
Toegang €5 pp. Te betalen bij binnenkomst. Leden van PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende gratis.
Graag vooraf aanmelden bij Max van Hofweegen: MaxvHofweegen@Gmail.com of tel 040 2263334

In de lezing ‘Leven in Eindhoven door de eeuwen heen’ vertelt Jan van Schagen hoe de inwoners van Eindhoven zich in de loop der jaren door het leven hebben geslagen. Honderden jaren lang was dat niet eenvoudig. Oorlogen, voedselschaarste, oorlogen, plunderingen en epidemische ziekten maakten het leven voor velen een dagelijkse overlevingsstrijd. Onwetendheid en onkunde verergerden de situatie. Het belang van onderwijs werd lang niet onderkend met veel analfabeten als gevolg. Hetzelfde gold voor het belang van goede hygiëne. Velen geloofden eerder bakerpraatjes dan de adviezen van artsen. De Industriële Revolutie ging gepaard met zeer lange werkdagen tegen slechte betaling, ook voor vrouwen en kinderen Pas de laatste generaties Eindhovenaren leven in (redelijke) welstand. De lezing wordt ondersteund door meer dan honderd illustraties.

Jan van Schagen (1940) is geboren en getogen in Eindhoven, maar woont al sinds de eerste helft van de jaren tachtig in Nuenen. Hij was enige jaren werkzaam als redacteur van het personeelsblad de Philips Koerier en van het Engelstalige magazine Philips News. Midden jaren zeventig werd hij persvoorlichter met name op sociaaleconomisch terrein. Van Schagen was onder meer betrokken bij c.a.o.-onderhandelingen, bij talloze herstructureringen en bij milieuzaken. Ruim vijftien jaar was hij woordvoerder van Frits Philips. Na zijn pensionering schreef hij een dozijn boeken over Eindhovense onderwerpen. Vorig jaar voltooide hij ‘Acht Eeuwen Eindhoven’, een werk in twee delen over de historie van de stad. Eerder verscheen van zijn hand ‘Arm, arm Eindhoven’ over armoede en armoedebestrijding in de loop der tijden.

 
 

Powered by iCagenda

Coronatijden

Gevangen in coronatijden,waarin we uit noodzaak en verantwoordelijkheid

vele kontakten voorlopig nog moeten vermijden.

Zo ook onze vrijwilligers dag,waar we een keer in het jaar elkaar kunnen ontmoeten,uitwisselen, knuffelen en begroeten,

als een actieve spil van onze PVGE.

Daarom willen we ieder van jullie laten weten

hoe belangrijk je bent en niet wordt vergeten.

Dank je wel voor je inzet in je vrije tijd.

Met het delen aan en met elkaar van je capaciteit

En met dit kleine gebaar als oprechte wens:

Sterkte, wijsheid en betere tijden,

opdat we elkaar in het nieuwe jaar weer mogen

knuffelen en ontmoeten.

                                                         Ria Weel

 

 

PVGE present op Regenboog festival/Andere Mert

AndereMertDe PVGE was op 30 september 2018 met een kraam present bij kasteel Geldrop op het Regenboog festival/Andere Mert.
Begunstigd door prachtig weer trokken drommen mensen hiernaar toe en bezochten ook de PVGE-kraam. Tegenover de kraam had de jeu de boules club ’t Buutje een baan, waar menigeen ook een bal kon werpen. In de kraam een beeld van Stoned en bridge attributen.
De nieuwe banners vielen goed op. Alle folders en Nieuwsbrieven zijn met een praatje aan bezoekers mee gegeven. We hopen hiermee nog meer naamsbekendheid te krijgen. Ondanks alle artikelen in regionale bladen kenden veel mensen van onze doelgroep: iedereen van 50 plus, de PVGE nog niet.
Jammer dat er niet meer clubs mee konden doen.

 

 

Liever thuis!-beurs 

Via deze de aandacht trekkende stand was de PVGE opvallend aanwezig op een vorige
LIEVER THUIS!-beurs.

beursstand2