jus1

Onze afdeling organiseerde in november een bezoek aan het Paleis van Justitie in Den Bosch. Het markante gebouw net 'achter' het NS Station heeft menigeen van buiten gezien, maar van binnen meestal niet.
Op een zeer gure vrijdag wist men het paleis toch goed te vinden en kon men gelukkig binnen wachten tot onze groep compleet was. De PVGE-banner bij de ingang stuurde de mensen vanaf het station direct de goede kant op. Iedereen moest net als op luchthavens door detectiepoortjes en metaaldetectoren. Maar binnen was het toch allemaal open en gastvrij. Allereerst kregen we in een rechtszaal een uiteenzetting over de rechtspraak in Nederland en de verschillende soorten rechtszaken. Daarna werd de groep opgesplitst om eerst enkele rechtszaken bij te wonen. Het waren enkelvoudige rechtszaken, waar de rechter direct uitspraak in doet.
De ene groep mocht twee zaken bijwonen, waarin menigeen in spanning zat hoe de rechter hier uit zou komen, maar de uitspraken konden van ons PVGE-ers behoorlijk instemming krijgen: een voorwaardelijke straf in het eerste geval en tijdens de tweede zaak begonnen we toch te twijfelen aan de bewijzen, zodat de vrijspraak van de rechter hier ook tevredenheid gaf. Bij mij groeide het vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak hierdoor.
De andere groep had de gelegenheid, omdat de zitting een kortere tijd nodig had, om de eigen mening te geven en de rechter vroeg toen of wij vragen hadden t.a.v. de behandeling van de kwestie en de uitspraak. Toen ontstond een leerzame discussie waarbij de rechter opmerkte dat de aanwezige senioren oplettende gasten waren. Door de aanwezige PVGE-leden werd het zeer gewaardeerd dat wij op deze wijze betrokken werden na de zitting. Uiteraard waren de betrokken personen hierbij niet meer aanwezig.
Hierna kregen we een rondleiding in de 'glazen doos', het gedeelte met alle rechtszalen (het paleis eromheen heeft allemaal werkkamers), elke zaal was door een andere kunstenaar van wandtapijten voorzien. De een prachtig, de andere huivering oproepend (Marlene Dumas) , zodat we begrepen dat een rechter eens weigerde in deze zaal recht te spreken.
Hierna kon men nog, als men zin had andere rechtszaken bijwonen, maar menigeen ging nog even via het Bossche Centrum weer de kou in. Een succesvolle en leerzame excursie.