Dorplein 

Op woensdag 17 augustus bezocht de PVGE-vereniging Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende Budel Dorplein. Het was nieuw, maar het aantal aanmeldingen liep storm, zodat niet iedereen meekon en er volgend jaar een herhaling zal moeten komen.
Met stralend nazomerweer verzamelden we ons voor de kerk, waar onze gidsen Roel van Duin en schoonzus Nora ons allerhande wetenswaardigheden vertelden. Over Dorplein, de familie Dor, de Zinkfabriek, de woningen, werkplaatsen, school en bossen. Heel apart om van een tweetal dat er geboren is en de jeugd heeft doorgebracht de belevingsverhalen te mogen horen. Via de kerk, asfaltplein, (om zinkassen weg te werken), een boslaan kregen we veel van de impact van de familie Dor te horen: zij bepaalden en betaalden alles, en dat pas enkele tientallen jaren geleden. Halverwege streken we neer in Jorine’s theetuin, een oase van rust met een mooie tuin met prachtige vijver. Daarna gingen we langs weer andere monumentale panden, richting Prison, de eigen gevangenis met twee cellen. Daarna langs een ven naar de toenmalige school en klooster (nu asielzoekerscentrum) terug naar de auto’s.

Gezien het grote aantal deelnemers waren we in twee groepen opgesplitst die de route tegen elkaar in liepen, om zo na elkaar in de theetuin te zijn.
Het was verrassend hoe zo’n fabrieksgemeenschap 50 jaar terug leefde, het was verrassend wat een rust deze bijzonder gemeenschap nu uitstraalt. Door op onderstaande foto te klikken, kunt u daarvan nog iets zien.