ic1Terwijl buiten de regen naar beneden sijpelt komen veel belangstellende de sfeerrijke zaal van De Dreef binnen. Volop Kerstsfeer met mooie Kerststerren vanaf het plafond, maar ook de warmte in de zaal lokt. En dat niet alleen, algauw worden we geboeid door het warme enthousiasme van de inleider, Chiel Egbers.

ic2Met mooie afbeeldingen leidt hij ons de interieurs van de Roemeense kloosters en kerken binnen. Ongelooflijk, ze zijn een ware overdaad aan afbeeldingen, volop voorzien van gouden aureolen en andere attributen. Hij vertelt over de vaste tradities van de indeling op het altaar (waar vrouwen niet bij mogen komen). De vaste plaats van de belangrijkste figuren in de kerk, waarin Maria met het Kind, zeker in deze Kersttijd, een belangrijke plaats inneemt. Prachtige afbeeldingen van de engel Gabriël die Maria verrast met de Blijde Boodschap dat ze zal bevallen van Gods zoon. Wat opvalt bij deze iconen is dat ze zo realistisch zijn. Maria die ontzettend schrikt van de boodschap; het valt van de iconen af te lezen. De opwaaiende rok, veroorzaakt door de snelheid waarmee de Engel haar kamer binnenkomt.

Ontroerend was de uitspraak dat op het moment dat Maria haar pasgeboren zoon liefkoost en kust ze niet beseft dat ze Gods zoon kust die later aan het kruis zal sterven.

De afbeeldingen van het laatste avondmaal, zo duidelijk alle discipelen met een glanzend aureool, behalve Judas. Het was wel duidelijk waarom hij niet zo werd afgebeeld omdat hij Christus heeft verraden. De aureool, of nimbus, staat namelijk voor de heiligheid. Christus is altijd herkenbaar aan zijn kruisnimbus terwijl de Vader een achthoekige nimbus heeft. De iconen hebben vooral een functie om mensen te helpen met hun omgang met God.

ic3Vooraf was aangegeven dat bezoekers die zelf een icoon in hun bezit hebben, deze mee konden nemen en daar is dankbaar gebruik van gemaakt. Chiel Egbers was blij dat er zoveel privé Iconen te bezichtigen waren. Een hele uitstalling. Een bezoekster vertelde over hoe zij haar icoon had gekregen en ze had een heel kleintje bij zich vervaardigd met een tandartsboor. Heel bijzonder.

Een andere bezoekster had een hele collectie bij zich, verkregen uit een erfenis. Weggooien was beslist niet aan de orde, daarvoor leken ze veel te waardevol. Ze kreeg een adres om daar verdere informatie over te verkrijgen.

Chiel zelf had een hele collectie iconen of boeken met afbeeldingen meegenomen en de lichtjes die bij een presentatie er voor horen te staan. Een sfeervolle aanblik.

Om de kennis in het geheel nog te verdiepen, waarnaar vraag was, kunt u terecht op de volgende site: www.russianicons.wordpress.com.

Het was een zeer boeiende interessante middag.
Rina van der Linden