Bosch18Op 25 maart hield Aad Engelfriet een lezing over Jeroen Bosch en daarop aansluitend organiseerde hij op vrijdag 8 april twee wandelingen langs Jeroen Boschpunten in den Bosch.
Bij de Drakenfontein voor het station was het verzamelen en na een toelichting over deze Drakenfontein (zou hij echt gemaakt zijn voor iemands draak van een schoonmoeder?) werd er snel overgestoken naar de Dommel om daar achter de talloze kleine steegjes in te gaan. Er bleken overal kloosters te hebben gestaan, onvoorstelbaar veel kloosters. Aad wist overal een toelichting op te geven. Daar tussendoor waren er op veel plaatsen afbeeldingen van de Jeroen Bosch schilderijen, waar hij iedereen op details attent maakte. En ook kleine details, waar je zelf gewoon langs kijkt, kregen bijzondere aandacht. Van zoete lieve Gerritje tot de strijd tussen protestanten en katholieken. Aad wist te vertellen waar Willem van Oranje en Prins Frederik Hendrik hadden vertoefd. Een extraatje er tussendoor langs het Bastion met het nooit werkende reuzenkanon.
De dag werd gezegend met een lekker zonnetje en iedereen liep onvermoeibaar mee. Via de markt, huizen van Jeroen Bosch, het standbeeld, de werkplaats van hem, weer dwars door allerhande straatjes, de St Jan, het Zwanenbroedershuis, de voormalige rosse buurt, kwam men uiteindelijk bij het Jeroen Bosch Art Centre. Niemand had nog fut om daar naar binnen te gaan. Dat deed dat liever een andere keer.
Met veel complimenten aan onze meer dan voortreffelijke allesweter en verteller Aad ging men weer uit elkaar..

Klik op een onderstaande foto om hem te vergroten.