Achelsekluis1Op 13 augustus 2015 vertrokken 35 PVGE-mensen vanuit Geldrop en Heeze op de fiets naar het zuiden, naar de Achelse Kluis.
Het zou die dag meer dan 30 graden worden, maar menigeen liep nu nog te rillen, het was maar een graad of 16! Maar bij Jagerhorst, waar de koffie genuttigd werd, brak de zon door en konden jasjes en vestjes snel uit.
Over paden en wegen ging het verder, soms een lange sliert, soms wat korter en gezellig keuvelend naast elkaar. Bij de Achelse Kluis stonden de gidsen klaar die ons een goed verhaal over de grote oorlog vertelden.

Achelsekluis3De tentoonstelling, samengesteld door de Heemkundekringen van de regio, was indrukwekkend. Ze drukte ons weer eens op de feiten van een oorlog en de gigantische ellende die er 100 jaar geleden bij onze zuiderburen was. Dit jaar was het thema ‘de Doodendraad’, een draad van meer dan 300 km langs de gehele Belgisch Nederlandse grens, met 2000 volt erop, om passeren van de grens tegen te gaan. De veroorzaker van veel persoonlijk leed van onschuldigen en onwetende die er de dood vonden.
De tentoonstelling werd onderbroken door een film over de eerste wereldoorlog met zijn 22 miljoen doden en de vele uitzichtloze veldslagen.

Hierna ging men in de schaduw bij de Taveerne lunchen en omstreeks 2 uur werd de tocht weer vervolgd naar de Hospes in Leenderstrijp. Hier werd nog wat nagepraat en gedronken, waarna iedereen in de hitte zijns weegs ging naar huis. Achelsekluis2
Weer een gezellige PVGE-activiteit met een behoorlijk leereffect.