IMG 6566
De  PVGE-vereniging Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende organiseerde dit voorjaar een lezing en twee excursies over en naar Delft. De laatste excursie vond plaats op 24 april, de geboortedag van Willem van Oranje. Aad Engelfriet is de kennisbron en dus de motor van al deze activiteiten.

Men verzamelde zich in Eindhoven op perron 5 en de NS bracht de groep snel naar Delft. Na de koffie begon de rondleiding. Via een oude kloostergang met nissen voor kaarsen kwamen we op de Oude Delft, waar allerhande gevels werden bewonderd. Anthony van Leeuwenhoek’s huis, het opleidingshuis van Indiëgangers in de 19-de eeuw, het hoofdgebouw van de voorgangers van de Universiteit, maar zijdelings hoorde je ook waar het gezegde “Blij met een dode Mus” vandaan kwam. Aad wist veel over de historische figuren en de schermutselingen tussen de Oranje’s te vertellen. Heel veel zaken bleken iets anders dan we eerst dachten.
Overal zag je nog VOC-kenmerken. Uiteindelijk kwam men bij de scheve oude kerk. Helaas kon men er deze dag niet in om o.a. het graf van Piet Hein te zien.

Na de lunch werd de tocht vervolgd, via de herberg waar Baltazar Gerards logeerde toen hij Willem van Oranje vermoordde, het atelier van Jan Vermeer en het straatje van Vermeer kwam men op de markt waar de Nieuwe Kerk werd bezocht. Ook hier wist Aad weer veel boeiende zaken te vertellen. In de kerk werd het praalgraf van Willem van Oranje bekeken en tot slot de maquette van de grafkelder van de Oranjes.

Hierna ging ieder weer zijn eigen weg, sommigen direct terug, anderen gingen nog even de stad in.

Door op onderstaande foto te klikken kunt u nog iets zien van deze excursie.