B

Op donderdag 16 juni bezocht de PVGE-vereniging Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende het museum van de historische Philipsproducten. Na de ontvangst met koffie gaf voorzitter Jean Lorteije een uiteenzetting van de Philipshistorie en het ontstaan van allerhande productlijnen. Het museum is gehuisvest op het industrieterrein de Hurk in een oude Philipshal, naast de werkplaats van de klokkenmakers.
Lorteije stond stil bij de oprichter en zijn familie, en dat werd geïllustreerd met verschillende voorwerpen op de bureaus van Frits en zijn vader Anton. De ontwikkeling van de kooldraad- en wolframlampen werd nog eens verduidelijkt en ook de verschillende formaten: van fietslampjes tot vuurtoren- en studiolampen. Iedereen herkende zaken uit het eigen verleden. De TL, SL, PL en LED-lampen passeerden we, waarna via de radiobuizen we in de geluidswereld terecht kwamen: de eerste onderdelen en de eerste radio, met geregeld de prijzen van destijds er nog bij. Na het slinken van de volumes van de radio door de transistor, ging het verder langs de Edison geluidsrol, die nog een leuk muziekje liet horen! LP, bandrecorders, cassette recorders, dan verder langs de VLP naar de CD. Het was een onvoorstelbaar breed spectrum, tot de Philipsserviezen, deurklinken en WC-brillen toe. Iedereen had volop herkenningen.

Als u op onderstaande foto klikt en daarna op de driehoek boven de foto, dan ziet u een korte diapresentatie van dit museumbezoek.