IMG 6140Op donderdag 8 juni brachten leden van de PVGE een bezoek aan de Heezer geitenboerderij Saanenhof. Daar aan de rand van Heeze, tussen bebouwing en de natuurgebieden ligt een befaamde biologisch dynamische geitenboerderij/kaasmakerij.
De groep werd welkom geheten door Jan Wanders, de oprichter van deze boerderij. Hij zette uiteen hoe hij als kleine jongen al interesse had in de agrarische wereld en de kans kreeg om met geiten aan de gang te gaan. Hij vertelde hoe je met eenvoudige middelen kunt voorkomen dat je bestrijdingsmiddelen nodig hebt: zorg voor natuurlijke cycli en op het goede moment houden de zwaluwen de insecten in toom. Ook de Q koorts, en waarom zij daar waarschijnlijk geen last van hebben gehad, de problemen vanwege de in die periode geldende vervoersverboden en allerhande aanverwante zaken passeerden de revue.
Hierna werd de groep in twee delen gesplitst, Jan begeleidde de ene groep en de andere werd door dochter Karin rondgeleid. bij de geiten en de melkmachines. De geiten waren duidelijk in de PVGE geïnteresseerd! Men zuivert er het eigen afvalwater via een fyto (riet) moeras, waarna het zo een paddenpoel in kan. Maar ook: als je de geiten eerst op een bepaalde wei laat staan, en dan minstens 6 weken daar juist niet, dan hebben de geiten geen last van wormen, en dit soort leerzame zaken. Anderzijds ging men naar de kaasmakerij, waar bleek dat men hier talloze soorten kaas maakt, van zachte tot keiharde oude. Ter afsluiting kon er in de winkel van de verschillende kaassoorten worden geproefd.
Het was een leerzame ochtend. 

Klik op dit plaatje om hier nog wat meer van te zien: